Rječnik pojmova

SVI A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P R S Š T U V Z Ž
PojamOpis
VELURŠtof / tkanje kod kojeg se četkanjem vlakana postiže mekana i glatka površina.
VELUR KOŽA Teleća, ovčja ili kozja koža čije lice predstavlja brušena glatka strana, slična samtu.
VELUR TAPETEVelur tapete su tapete od teškog papira kaširanog ljepilom, na koji se elektrostatičkim postupkom lijepe tekstilna vlakna. Tako nastaje tipična baršunasta površina s čestim klasičnim ili heraldičkim uzorcima.
VISKOZAViskoza je tkanina dobivena umjetnim putem, po svojim svojstvima je vrlo slična vlaknima pamuka.
VIŠEZONSKA JEZGRA Svako daljnje unapređivanje madraca uvijek se bazira na poboljšavanju kvalitete podupiranja tijela, znači jezgre, ili na povećanju udobnosti madraca tj. karakteristika obloga na jezgri. Princip izrade višezonskih jezgri za madrace nastao je upravo kao rezultat želje za još boljim podupiranjem tijela pri ležanju. Madraci s ovakvim jezgrama smatraju se danas visoko-kvalitetnim jer je s njima postignut viši nivo udobnosti. Višezonska jezgra bazirana je na tome da je tijelo podijeljeno na zone (glava, ramena, struk, bokovi, koljena) od kojih svaki dio tijela drugačije pritišće madrac pri ležanju. Na temelju toga je i napravljen sistem jezgre sa zonama koje su različite tvrdoće tj. rasporedom zona se prilagođavaju činjenici da ramena,bokovi i koljena jače pritisnu madrac nego npr. struk. Fleksibilnost višezonskih madraca je različita u svakoj od tih zona što jamči ergonomsko prilagođavanje tijelu, težina tijela se ravnomjerno rasporedi u svakom položaju tijekom ležanja, a kralježnica je odlično poduprta pa zadržava svoj prirodan položaj, a to je neophodno za zdrav odmor.
VITRINAZastakljeni ormar koji se koristi uglavnom za čuvanje posuđa i čaša. Vitrine se često koriste i kao izložbeni prostor za dekorativne predmete, jer su tako zaštićeni od prodora prašine.
VOILELagano tkanje male gustoće vlakana, od oštro uvrnute pređe spojene u platno,obično u obzir dolaze vuna, pamuk ili umjetna vlakna. Najčešće se koristi za izradu zavjesa.
VUNAje otporno prirodno vlakno koje se većinom primjenjuje za materijale, kao što su krep i kamgam. Preteška je za zastore, prikladnija je za pokućstvo. Vuna privlači prašinu, lako se prlja i jako se skuplja u pranju. Krzno ovce (kada govorimo o krznu živućih ovaca onda govorimo o runskoj vuni).
soluna-kozmetika.comfreedomtek.orgquantum-energy.orgheartwarrior.net