Rječnik pojmova

SVI A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P R S Š T U V Z Ž
PojamOpis
TAPETE S PRIRODNIM MATERIJALOM (S UZORKOM TRAVE) Tapete s prirodnim materijalima (tapete s uzorkom trave) predstavljaju tapete koje se sastoje dijelom od obojanih papirnih nosača s ukaširanim prirodnim materijalima kao npr. trava, pluto, lišće, pijesak, drveni furniri. i sl.
TAPETE, ZIDNE OBLOGE, ZIDNI OMOTAČI Njima se mogu uređivati unutarnje zidne površine, a tu se ubrajaju tapete, zidne obloge, zidni omotači za naknadnu obradu. Izbor tapeta je veliki: - papirne tapete - tekstilne tapete - tiskane tapete - profilne tapete - plastične tapete - metalne tapete - tapete od prirodnog kamena - velur tapete -oslikane tapete Kvalitetne tapete nose posebnu oznaku npr. vodonepropusne, postojane na pranje, visoko vodonepropusne, postojane na čišćenje, visoko postojane na čišćenje. Potrebe za određenom količinom tapeta se daju lako izračunati. Zidne obloge spadaju kao i tapete u gotove zidne obloge. Zidne obloge za naknadno tretiranje se u pravilu mogu premazivati. Materijali za podlogu služe kao podloga za gotove zidne obloge ili tekstilne omotače.
TEHNORATANTehnoratan pletivo izgledom je slično izvornom ratanu, međutim otporniji je na UV zračenje i druge atmosferske utjecaje. Tehnoratan proizvodi se u više boja.
TEKSTILNE TAPETE (TAPETE OD PAMUČNIH MATERIJALA) Tekstilne tapete (tapete od pamučnih materijala) Proizvode se kaširanjem tkanina od vune, jute, pamuka, svile, lana ili umjetnih vlakana na papirnu podlogu različite debljine. Već prema vrsti i gustoći tekstilnog sloja se podloga ili gornja površina mogu dodatno tiskati. Tekstilne tapete se još označavaju i kao tekstilne zidne obloge.
TEKSTILNE ZIDNE OBLOGEPrema europskoj normi EN 235 su tekstilne zidne oplate definirane kao gotove zidne obloge, čija se prednja strana sastoji od tekstilnih materijala.   
TEPIHTekstilna podna obloga koja se koristi u stambenim prostorima najprije zbog topline za noge, ali i zbog ugodne atmosfere stanovanja. Usisavaju se uvijek u smjeru vlakana, mrlje treba odmah eliminirati. Tekućina za mrlje se najprije posuši kuhinjskim ubrusom, a zatim se koristi topla voda i sredstvo za čišćenje tepiha. Obično se tepih čisti od rubova prema sredini. Blago trljati površinu, ne ribati. Proces sušenja ne treba ubrzavati primjerice fenom ili grijalicom. Kod čišćenja pjenom svakako obratiti pozornost na upute za uporabu na pakiranju.
TERAKOTAPretežito crvenkasti glineni materijal, vrlo porozan, vodopropusan, nije postojan na zimske uvjete.
TIKOVINAje veliko stablo koje raste u Južnoj Aziji, točnije Indoneziji. Ovo drvo poznato je po svojoj trajnosti, umjerenoj težini i lakoći obrade. Teak se ubraja u egzotične vrste drveta. Teak drvo je svijetložute do tamnosmeđe boje s crnim isprepletenim žilama. Teka drvo je postojano na djelovanje atmosferilija te zbog svojih uljnih sastojaka može ostati i neobrađeno. Naime, stvara se srebrno siva patina. Teak drvo se najčešće koristi za proizvodnju vrtnog namještaja, te vanjskih podnih obloga.
TRAVERZALetvica koja spaja dva paralelno postavljena dijela.
soluna-kozmetika.comfreedomtek.orgquantum-energy.orgheartwarrior.net