Rječnik pojmova

SVI A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P R S Š T U V Z Ž
PojamOpis
RADNA PLOČA Glavna radna ploča u kuhinji, izrađena je uglavnom od prešane iverice, ali i od masivnog drveta, od mramora ili granita.
RANFORCEVrsta posebnog tkanja pamuka
RATANDrvo tropske biljke penjačice iz porodice palmi (latinski botanički naziva "Calamus rotan"). Ratan ima dugačka vlakna, krt je, lagan i elastičan. Kada se zagrijava lako se može savijati.
REBRASTE ROLETEPosebna varijanta roleta, kod kojih je materijal roleta rebrast u horizontalnom smjeru.
REGALPolica od dasaka za knjige i sl.
REKAMIERSofa s jednostrano visoko postavljenim naslonom za leđa i ruke.
REZANO DRVO Letvice, daske, fosne, rubne letvice, grede i sl. koje se dobivaju rezanjem debla drveta paralelno prema jezgri drveta.
ROLOFrancuski naziv "Rouleau" označava zavjesu koja se može podizati, a služi kao zaštita od sunca i pogleda. Rolo se izrađuje od najrazličitijih materijala, najčešće od plastike ili metala.
RUSTIKALNI/SELJAČKI NAMJEŠTAJ "Seljački namještaj" je rasprostranjeni pojam za rustikalni namještaj iz razdoblja predindustrijalizacije. Danas se namjenski namještaj od prirodnog drveta također naziva "seljačkim namještajem". Za stolnjake i abažure svjetiljki se obično uz takav namještaj koriste materijali živih boja, s kariranim ili cvjetnim uzorcima. Usporediti se može s takozvanim ladanjskim stilom.
soluna-kozmetika.comfreedomtek.orgquantum-energy.orgheartwarrior.net