Rječnik pojmova

SVI A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P R S Š T U V Z Ž
PojamOpis
PALISANDERnazvan još i "Istočno indijsko ružino drvo" dolazi iz Južne Azije, Indije, Sri Lanke i Indonezije. Izvanredno čvrsto drvo koje se koristi za furnire od pravog drveta ili kao puno drvo za proizvodnju namještaja.
PAMUKOvo se prirodno vlakno upotrebljava u mnogim materijalima, a miješa se i sa sintetičkim vlaknima. Pamuk i mješavine s pamukom dolaze na tržište u velikom broju proizvoda kao što su npr. krep, činc i čvrsti pamučni materijal ili materijali s utkanim uzorkom. Pamuk je pogodan za tiskane uzorke, lako se prerađuje i pere iako se nakon pranja može skupiti, a na jakom sunčevom svijetlu često izblijedi.
PANELOvaj naziv upućuje na dugački, pločasti komad drveta, najčešće zidnu oblogu od drveta. Panel zavjese su one od krućeg, ravnog materijala koji ravno pada do poda i miče se lijevo i desno putem vodilica.
PANELINI ZID Zid sastavljen od pojedinačnih panela (elementi panela) - obloga zida.
PARAPANParapan je trgovački naziv za visoko kvalitetni čvrsti akrilni materijal visokog sjaja. 
PARAVANNaziva se još i zavjesa za krevet/baldahin, razdjelnik prostora ili španjolski zid. Sastoji se iz više pravokutnih polja od tekstila ili kože, koji su opet pantama povezani međusobno.
PARSOL STAKLO Staklo u različitim tonovima boja.
PASPELAustrijski naziv za borduru ili našivenu traku
PATCHWORKMeđusobno spajanje malenih dijelova različitih tkanina kojim se dobiva šareni uzorak, poznato još iz drevnih vremena, nastalo kao rezultat neimaštine i skromnih sredstava tadašnjih kućanstava. 60-tih godina, kaputi, hlače i haljine izrađene od tkanine nastale spajanjem kvadrata, krugova i šesterokuta postaju vrlo pomodne.
PEskraćenica za polietilen koji se dobiva polimerizacijom etena pri određenim uvjetima, a služi za izradu plastičnih folija, vrećica, posuđa, igračaka, boca, cijevi itd.
PJENASTI MATERIJALSintetički materijali kao primjerice poliuretan ili polieter,ali i lateks (prirodna guma) pjene se prema određenim težinama te se koriste uglavnom za presvlačenje namještaja.
PLIŠOznaka za samt s dlačicama
PLOČE OD ČVRSTIH VLAKANA Miješani proizvod od drveta koji se sastoji od raspadnutih vlakana drveta, koja se uz dodavanje ljepila prešaju u ploče pod visokim tlakom.
POLIAKRILsintetičko vlakno koje se zbog svojih karakteristika upotrebljava u izradi odjeće i raznih presvlaka za namještaj.
POLIAMIDKemijsko vlakno, koje se dobiva iz sintetski proizvedenih polimera. Vlakna se postupkom ekstruzije proizvode iz polimernih osnovnih materijala. Isporučuje se kao granulat koji se zagrijavanjem tali, te se preša kroz guste mlaznice (slične kao glava tuša). Naknadnim izduživanjem se postiže visoka vlačna čvrstoća.
POLIESTERČesto se koristi u izradi nosivih predmeta upravo zbog svoje izdržljivosti i otpornosti. Radi se o vlaknu koje je jako i može izdržati intenzivne i ponavljajuće pokrete. Zbog svoje hidrofobne (odbija vodu) karakteristike idealan je materijal za izradu odjela i jakni koje će biti korištene u okolini koja je mokra ili vlažna.
PORCULANBijeli, kompaktni i prozirni materijal za izradu suđa, otporan na pranje u stroju za pranje posuđa.
PPPolipropilen je makromolekularni produkt koji se dobije polimerizacijom etena. Dolazi u obliku bijelog praška ili granula i predstavlja tvrdi termoplastični polimer. Polipropilen ima višu temperaturu topljenja od polietilena, ali je manje otporan na niske temperature.
PU JEZGRA Poliuretanska pjena - spužva, elastični materijal sačinjen od velikog broja ćelija, otvorene strukture, porozan, kroz koji slobodno struji zrak i para što utječe na dobru prozračnost madraca. Karakteristike poliuretanske pjene su: različitost volumnih gustoća, za jezgre od 25-35 kg/m3, za prošivanje 19 kg/m3, različitih tvrdoća, odlične elastičnosti, otporne na kemikalije, insekte, starenje, higijenske, bez prašine, u pravilu lagane, odlično prilagodljive obliku ljudskog tijela, antialergijska. Kako se poliuretenska pjena u jezgri ponaša kao da je sačinjena od velikog broja sitnih opruga, pa tijelo, a time i kralježnica ostaje u pravilnom položaju. Upravo zbog te karakteristike ovu vrstu madraca rado koriste i svi oni koji imaju tegobe sa kralježnicom. Karakteristika poliuretanske jezgre je da ne skuplja prašinu, olakšava spavanje osobama sa alergijskim smetnjama uzrokovanih prašinom. U grupu madraca posebne namjene u pravilu se svrstavaju madraci koji se koriste radi smanjenja zdravstvenih tegoba kod spavanja, bilo da se radi o tegobama kralježnice (Ortofleks), tegoba koje se javljaju kod dugotrajnog ležanja u krevetu (Antidekubitus), odnosno madraci prilagođeni bolničkim krevetima u vidu dvodijelnih ili višedijelnih madraca.
PVCVrsta plastike
soluna-kozmetika.comfreedomtek.orgquantum-energy.orgheartwarrior.net