Rječnik pojmova

SVI A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P R S Š T U V Z Ž
PojamOpis
LANse dobiva iz istoimene biljke, ima vlakna koja su znatno postojanija na pucanje od pamuka. Također apsorbira manje vlage nego pamuk, a istovremeno je brzo i predaje. Lan je higijenski, njegova površina djeluje odbijajuće na bakterije. Taj materijal se često koristi za madrace, zavjese i za stolnjake.
LATEX (LATEKS)Prirodna guma, sok drveta kaučuka, koristi se u proizvodnji namještaja kao poliretanska guma.
LATEX JEZGRAU svojoj najčišćoj formi latex je mliječna bijela tekućina koja poteče iz drveta zrelog kaučuka kad ga se zareže. Kako bi se postigla optimalna svojstva za upotrebu u madracima nužno je prirodnom latexu dodati sintetički jer na taj način dobije se mnogo veća udobnost i dugotrajnost. Kad se kaže da je madrac od 100 % latexa, to je točno jer je on u potpunosti napravljen od čestica gume, bez obzira da li je dobiven ravno iz drva kaučuka ili ga je napravio čovjek u laboratoriju kopiranjem prirodnog postupka. Moguće je napraviti i 100 % prirodan latex, ali mu svojstva više nisu tako dobra kao kod mješavine. Madraci od latexa spadaju u skuplje tipove madraca radi mnogo viših troškova izrade od bilo koje druge vrste spužve, ali zato ima brojne prednosti u odnosu na njih, a posebno mnogo veću dugotrajnost. Osnovne prednosti latexa za primjenu u madracima su: -Ortopedsko podupiranje tijela tj. prilagođavanje tijelu - latex je prirodno prilagodljiv materijal pa osigurava optimalnu ortopedsku potporu tijelu u svim položajima tijekom spavanja. -Ravnomjerni raspored pritiska - zbog prednosti latexa da se odlično prilagođava tijelu, ublažavaju se točke visokog pritiska (područje ramena, bokova i koljena) i tako uvelike smanjuje okretanje i trzanje tijela tijekom spavanja tj. mnogo se mirnije spava. -Velika fleksibilnost - zbog svoje izuzetne prilagodljivosti, madraci od latexa su izvrsni za korištenje na elastičnim podlogama s motorom koje se mogu pomicati iz ležećeg u sjedeći položaj u nekoliko zglobova. Baš radi toga jer je proizveden na bazi gume, latex ima mnogo veću elastičnost i trajnost od ostalih spužvi. Guma ima karakteristiku da se može rastegnuti, ali i brzo vratiti u prvobitni oblik. -Anti-alergijski materijal - testiranja su pokazala da je latex tri puta otporniji na grinje od ostalih materijala, a razne vrste bakterija ne mogu uopće preživjeti u latexu. -Prozračnost - budući da je ovaj materijal izuzetno prozračan i odlično provodi vlagu, ima takve karakteristike da nas istovremeno grije zimi, ali i hladi ljeti. -Dugotrajnost - iako se smatra vrstom spužve, latex je izrađen od kaučuka tj. vrste gume, a ne na bazi poliuretana tj. plastike pa je mnogo dugotrajniji. -Ekološki materijal - pri izradi latexa ne koriste se nikakve štetne kemikalije.
LAZURATransparentno tretiranje površina lazurnim bojama koje sadrže pigmente boja. To drvetu daje lagano toniranje bojama. Lazurne boje za razliku od pokrivnih boja ostavljaju vidljivom strukturu drveta i godove.
LICHTBORDPodna rasvjeta
LINONLinon je izbijeljena tkanina finog tkanja od lana ili pamuka. Za visokovrijednu linon kvalitetu je tipična glatka, gusta površina s optičkim izgledom sličnim lanu.
soluna-kozmetika.comfreedomtek.orgquantum-energy.orgheartwarrior.net