Rječnik pojmova

SVI A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P R S Š T U V Z Ž
PojamOpis
KOLONIJALNI STIL Kolonijalni stil spaja materijale iz ranijih kolonija s europskim, naročito engleskim utjecajima. Često se mogu vidjeti kombinacije namještaja od ratana iz kolonijalnog doba s drvenim tamnim namještajem od mahagonija ili drvo lakirano tamnijim nijansama boja, kao posljedica britanskog utjecaja.
KOMODANiski dio namještaja u formi sanduka, obično s ladicama.
KONZOLANiski namještaj u obliku sanduka s ladicama, nešto uži od komode. Ovaj naziv također može značiti podkonstrukciju za police u obliku 'L' profila.
KORPUS Kućište, tijelo ili skelet ormara: dijelovi nosive konstrukcije.
KOŽAAko tražite materijal koji je čvrst, izdržljiv i dugotrajan, ne trebati gledati ništa drugo osim kože. Od svih dostupnih materijala za namještaj, kožu je najteže probosti, potrgati, zapaliti ili rastopiti. Koža će se prilagoditi i uvjetima okoline.  Ali danas i kod ove vrste tapeciranog namještaja postoji veliki broj kategorija kože. Postoji naravno razlika i u tome dali je u pitanju goveđa, janjeća ili svinjska koža, što ne predstavlja problem, jer u svakom slučaju, pri kupovini kožnog namještaja dobijemo ono što tražimo. Pri kupovini kožnog namještaja obratite pažnju i potrudite se natjerati trgovca da vam prizna da li je cijela garnitura urađena od kože ili kombinacije prave i eko kože. Prednost kožnog namještaja je u tome što se vrlo jednostavno i lako održava. Kožni namještaj istrljajte krpom namočenom u pivo, pa ulaštite suhom krpom. Dok ćete namještaj od umjetne kože oprati tako da u toplu vodu stavite šampona za kosu i perete mekom spužvicom dijelove na kojima su mrlje.
KRISTALNO STAKLO dobivamo tako da kalcijev oksid djelomično zamijenimo olovnim(II) oksidom (PbO). Kristalno staklo se koristi za izradu leća, kristalnih čaša, vaza i dr.
KUTIJASTI NAMJEŠTAJ Zbirni pojam za namještaj koji u prvoj liniji služi za odlaganje predmeta, a čine ga ladice i police. Tu se primjerice najčešće radi o ormarima, komodama i ukrasnim sanducima.
soluna-kozmetika.comfreedomtek.orgquantum-energy.orgheartwarrior.net