Rječnik pojmova

SVI A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P R S Š T U V Z Ž
PojamOpis
JACQUARDdekorativno tkanje načinjeno na mehaničkom jacquard-razboju izumljenom 1801. godine pomoću kojega je pojednostavnjen proces proizvodnje tekstila bogatih tekstura i složenih uzoraka poput brokata ili damaska.
JAČINA SVJETLOSTI Jačina svjetlosti je mjera zračenja svjetlosti jedne svjetiljke u određenom smjeru i označava se u jedinici mjera cd (candela). Iz raspodjele jačine svjetlosti vidljivo je radi li se o dubokozračećoj, širokozračećoj, simetrično zračećoj ili asimetrično zračećoj svjetiljki. Raspodjela jačine svjetlosti je važna podloga za planiranje unutarnjeg i vanjskog osvjetljenja.
JASENJasen je rasprostranjen po cijeloj Europi. Čvrsto, ali i elastično, svijetlo drvo, s lagano sjajnom površinom također zahtijeva specijalnu obradu. U području stanovanja se jasen može koristiti fleksibilno, jer se može bajcati u najrazličitijim tonovima boja.
JAVORJavor je svijetle boje i decentan. Stoljećima se koristi za izradu klavira i gusli. Dugotrajnim sušenjem dobiva izuzetnu čvrstoću i postojanost na habanje. Javor se često koristi kao furnir i u kombinaciji s tamnijim vrstama drveta, primjerice s orahom.
JEDNORUČNE MIJEŠALICE Miješalice za kade, tuševe, umivaonike ili bide, koje jednim pokretom omogućuju brzo i točno podešavanje količine i temperature vode. Limiter protoka ili integrirana armatura za uštedu vode mogu ograničiti potrošnju vode na određenu količinu. Beskontaktno upravljane armature nude uporabi vodu čim se korisnik nalazi u području djelovanja senzora. Higijenski, štedi energiju i primjereno invalidnim osobama.
JOHAJoha je u cijeloj srednjoj Europi, tako i u mnogim dijelovima Amerike kod kuće. Plemenito, toplo prirodno drvo zahtijeva specijalnu zahtjevnu tehniku obrade dok ne zasja kao komad namještaja u Vašem domu, u svoj svojoj ljepoti.
JURA MRAMOR jura mramor je prirodni kamen koji sadrži vapno, izuzetno postojan na habanje, pogodan za oblaganje velikih površina, najčešće se koristi kao podna obloga.
JUTAKod jute se radi o bast-vlaknima, zbog svoje čvrstoće i stabilnosti su naročito pogodni za izradu grubih, čvrstih i postojanih konaca i prediva. Platno od jute se zbog svoje postojanosti i čvrstoće koristi kao nosivi materijal za tepihe. Čak i kod linoleuma je juta donji, nosivi materijal.
soluna-kozmetika.comfreedomtek.orgquantum-energy.orgheartwarrior.net