Rječnik pojmova

SVI A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P R S Š T U V Z Ž
PojamOpis
DAMASTje tkanina od pamuka,svile, vune ili sintetičkih vlakana, čiji se sjajno-mat uzorak formira tkanjem. Karakteristično za damastnu tkaninu je ispreplitanje mat niti osnove i sjajnih niti potke. Termin se isprva odnosio na ornamentu svilenu tkaninu tkanu u bojama, koja je ponekad imala dodatak zlatnih ili raznolikih metalnih niti. Danas se damast također izrađuje od svile, lana ili pamuka sa utkanim uzorcima cvijeća te raznih ornamenata. Damast se prvotno proizvodio u Siriji, Kini, Indiji, Perziji te Bizantskom carstvu. Prije 12. stoljeća na zapadu je bio poznat kao "diaspron". U 12. stoljeću grad Damask u Siriji, poznat po svojim tekstilnim proizvodima, nadmašio je sva druge gradove po ljepoti dizajna damasta te je dao ovoj tkanini njezino današnje ime.
DEKORUkrasi, nakit ili uzorci namještaja često se ukrašavaju dekorativnim elementima od drveta, tekstila ili metala.
DIMER regulator svjetlosti
DRALON poliakrilno vlakno američke proizvodnje. To je trgovačko ime za poliakril.
DRAPE Posebna vrsta mahagonij drveta koja se ističe svojom posebnom strukturom.
DRVO TREŠNJE Trešnja je već stoljećima vrlo traženo drvo za proizvodnju namještaja, posebno za izradu stilskog namještaja i to u najčešćoj furniranoj izvedbi. Drvo trešnje se može dobro kombinirati kako sa svijetlim tako i sa tamnijim vrstama drveta i drugim materijalima, primjerice sa staklom. Pod djelovanjem svjetlosti poprima svijetlo zlatno-smeđe tonove sve do crvenkasto smeđih nijansi.
DUPLEKS TAPETE (TISKANE TAPETE)Tapete koje se tiskaju po visokim tlakom između negativnog i pozitivnog valjka, reljef-tehnikom. Za kvalitetni tisak se kaširaju dva sloja papira. Taj stabilni dupleks tisak ostaje optički nepromijenjen stručnim tapeciranjem.
DŽEPIĆASTA JEZGRA (TFK) ima brojne prednosti u odnosu na ostale žičane jezgre, a najvažnija je karakteristika odlično podupiranje tijela. Svaka opruga u ovoj jezgri ušivena je u poseban džep od netkanog tekstila pa se zbog toga pod pritiskom ugibaju nezavisno jedna od druge. To znači da se pod težinom tijela jezgra formira tako da točno prati liniju tijela, a posebno je to važno za kralježnicu pa ona kod spavanja zadržava svoj prirodni oblik. Uslijed toga muskulatura se potpuno opusti pa spavamo mnogo mirnije i uz manje okretanja. Ova velika prednost džepićaste jezgre još je bolje istaknuta kad je jezgra višezonska.
soluna-kozmetika.comfreedomtek.orgquantum-energy.orgheartwarrior.net