Rječnik pojmova

SVI A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P R S Š T U V Z Ž
PojamOpis
ABSje vrsta plastike na osnovu kopolimera akrilonitrila, butadiena i stirena.
AKCENTNO OSVJETLJENJEje osvjetljenje direktno upereno u određeni objekt ili zonu u prostoriji, te tako svjetlosnim otokom velike jakosti ističe određeni prostor. Najpogodniji zato su reflektori (zračila), zakretni, preklopivi ili učvršćeni, mogu se montirati na zid ili na strujnu sabirnicu, koja omogućuje brzo pomjeranje i fleksibilne izmjene rasvjetnih tijela.
AKRILje posebna vrsta folije debljine 1,4 mm koja je otporna na vlagu, vrućinu i UV zrake pa stoga boja vremenom ne blijedi. Zbog svojih svojstava ploče oplemenjene akrilom su odlična zamjena za ploče lakirane u visokom sjaju, ekološki su prihvatljive te nisu toksične. Za održavanje koristiti antistatička sredstva za namještaj, te potom obrisati površinu mekanom pamučnom krpom, te tako odstraniti ostatke nanesenog sredstva za čišćenje.
AKRILNO STAKLO (PLEKSIGLAS)transparentna plastika. Ne puca tako lako kao staklo, ali je zato iznimno osjetljivo na ogrebotine.
ANTIKVITETPrema EU normama komad namještaja star najmanje 100 godina; naknadnim restauriranjem se njegov izgled ne smije bitno mijenjati.
ARMATUREse uglavnom postavljaju na izljevna mjesta u kuhinji i kupaoni. Danas su to najčeće miješalice- kod kojih se unutar armature miješaju topla i hladna voda te se dovode do određene temperature. Kod armatura se razlikuju jednokračne miješalice, dvokračne armature i armature s termostatskim ventilom. Kod jednokračnih miješalica se količina vode i temperatura reguliraju istovremeno preko jednog polukružnog ventila. Tako se željena temperatura vode ne mora podešavati uvijek iznova. Kod dvokračnih armatura se količina vode i temperature reguliraju preko zakretnih ventila (toplo/hladno). Takve armature se obično koriste u stilskim kupaonama. Kod armatura s termostatskim ventilima se željena temperatura vode podešava prije uporabe na termostatu. Moderne miješalice s termostatom imaju zaštitu od event. opeklina toplom vodom kao i temperaturne blokade.
soluna-kozmetika.comfreedomtek.orgquantum-energy.orgheartwarrior.net