Rječnik pojmova

SVI A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P R S Š T U V Z Ž
PojamOpis
ABSje vrsta plastike na osnovu kopolimera akrilonitrila, butadiena i stirena.
AKCENTNO OSVJETLJENJEje osvjetljenje direktno upereno u određeni objekt ili zonu u prostoriji, te tako svjetlosnim otokom velike jakosti ističe određeni prostor. Najpogodniji zato su reflektori (zračila), zakretni, preklopivi ili učvršćeni, mogu se montirati na zid ili na strujnu sabirnicu, koja omogućuje brzo pomjeranje i fleksibilne izmjene rasvjetnih tijela.
AKRILje posebna vrsta folije debljine 1,4 mm koja je otporna na vlagu, vrućinu i UV zrake pa stoga boja vremenom ne blijedi. Zbog svojih svojstava ploče oplemenjene akrilom su odlična zamjena za ploče lakirane u visokom sjaju, ekološki su prihvatljive te nisu toksične. Za održavanje koristiti antistatička sredstva za namještaj, te potom obrisati površinu mekanom pamučnom krpom, te tako odstraniti ostatke nanesenog sredstva za čišćenje.
AKRILNO STAKLO (PLEKSIGLAS)transparentna plastika. Ne puca tako lako kao staklo, ali je zato iznimno osjetljivo na ogrebotine.
ANTIKVITETPrema EU normama komad namještaja star najmanje 100 godina; naknadnim restauriranjem se njegov izgled ne smije bitno mijenjati.
ARMATUREse uglavnom postavljaju na izljevna mjesta u kuhinji i kupaoni. Danas su to najčeće miješalice- kod kojih se unutar armature miješaju topla i hladna voda te se dovode do određene temperature. Kod armatura se razlikuju jednokračne miješalice, dvokračne armature i armature s termostatskim ventilom. Kod jednokračnih miješalica se količina vode i temperatura reguliraju istovremeno preko jednog polukružnog ventila. Tako se željena temperatura vode ne mora podešavati uvijek iznova. Kod dvokračnih armatura se količina vode i temperature reguliraju preko zakretnih ventila (toplo/hladno). Takve armature se obično koriste u stilskim kupaonama. Kod armatura s termostatskim ventilima se željena temperatura vode podešava prije uporabe na termostatu. Moderne miješalice s termostatom imaju zaštitu od event. opeklina toplom vodom kao i temperaturne blokade.
BANGKIRAIse ubraja u tropske vrste drveta. Bangkirai je iznimno težak i čvrst. Ta vrsta drveta podnosi i najveća opterećenja. U vrtu se to tamno-crveno drvo koristi kao obloga za terase ili kao ograda. Bangkirai je kao i težak iznimno postojan na djelovanje atmosferilija.
BONNEL ILI OPRUŽNA JEZGRA je srce madraca i ona odlučuje o trajnosti i udobnosti. Opružna jezgra sastoji se od "strukturiranih" opruga ( u sredini uže nego na krajevima) povezanih u jednu cjelinu. Opruge su proizvedene od oplemenjene opružne žice promjera 2,2 - 2,4 mm. Opružna jezgra se prilagođava stupnju opterećenja, pa uz veće opterećenje, veći je i otpor jezgre. Jezgra godinama zadržava svojstvo elastičnosti. Da se sačuvaju ostali slojevi od oštećenja, na opruge se nanose ploče tvrdog filca. Radi ublažavanja tvrdoće opružne jezgre dodaju se ploče poliuretanske meke pjene. Za kontakt tijela i madraca brine se presvlaka od raznih kvalitetnih tkanina koja je u pravilu prošivena raznim punilima - PU folijom ili vatom. Bonnel je klasična žičana opružna jezgra koja je sastavljena od četveronavojnih opruga međusobno spojenih spiralnim čeličnim savitljivim žicama. Ovaj način izrade jezgre pokazao je da svojim karakteristikama daje vrlo dobre rezultate kod primjene u madracima. Budući da su troškovi izrade Bonnel žičanih jezgri niži nego kod npr. džepićastih jezgri to je razlog što su madraci s ovakvim jezgrama također povoljnijih cijena, a kombinacijom s raznim vrstama ploha koje se stavljaju na jezgru dobiva se nekoliko tipova izvrsnih madraca u kategoriji Bonnel jezgri.
CEDARVrsta drveta koja raste u Novoj Engleskoj. Aromatično mirisno tamnocrveno drvo cedera stavlja se između komada odjeće uglavnom kao sredstvo protiv moljaca.
CHAISELONQUEFrancuski naziv za "dugačku stolicu", ili sofa za odmaranje bez stražnjeg naslona s kosim naslonom samo na jednoj strani.
CHATAUSEZaslon postavljen na naslonima za ruke kod presvučenog namještaja
CHINTZPamučni materijal sa sjajnim zaštitnim premazom od voska, tkan ekstremno čvrsto i gusto. Chintz je obično sa šarenim uzorcima te se uglavnom koristi kao dekorativni materijal za namještaj ili kao lako perivi stolnjak.
COTTONWOODVrsta brijesta is starih svjetskih tropa.
ČENILA KONACKonac za ravno predivo, optika kao kod velura, koristi se za tkanine za presvlačenje namještaja. Čenila konac ima bočno od niti gusta zadebljanja i nema linijski smjer. Površina tkanine izgleda kao samt.
ČEONO DRVO Pojmom čeono drvo se obično označavaju krajevi masivnog drveta; tu su vidljivi obično kružni, prstenasti godovi drveta ili krajevi drvenih vlakana.
ČINCObojeno, otiskano ravno tkanje koje djeluje izrazito sjajno. Taj efekt proizvodi apretura nanesena pod tlakom i toplinom.
DAMASTje tkanina od pamuka,svile, vune ili sintetičkih vlakana, čiji se sjajno-mat uzorak formira tkanjem. Karakteristično za damastnu tkaninu je ispreplitanje mat niti osnove i sjajnih niti potke. Termin se isprva odnosio na ornamentu svilenu tkaninu tkanu u bojama, koja je ponekad imala dodatak zlatnih ili raznolikih metalnih niti. Danas se damast također izrađuje od svile, lana ili pamuka sa utkanim uzorcima cvijeća te raznih ornamenata. Damast se prvotno proizvodio u Siriji, Kini, Indiji, Perziji te Bizantskom carstvu. Prije 12. stoljeća na zapadu je bio poznat kao "diaspron". U 12. stoljeću grad Damask u Siriji, poznat po svojim tekstilnim proizvodima, nadmašio je sva druge gradove po ljepoti dizajna damasta te je dao ovoj tkanini njezino današnje ime.
DEKORUkrasi, nakit ili uzorci namještaja često se ukrašavaju dekorativnim elementima od drveta, tekstila ili metala.
DIMER regulator svjetlosti
DRALON poliakrilno vlakno američke proizvodnje. To je trgovačko ime za poliakril.
DRAPE Posebna vrsta mahagonij drveta koja se ističe svojom posebnom strukturom.
DRVO TREŠNJE Trešnja je već stoljećima vrlo traženo drvo za proizvodnju namještaja, posebno za izradu stilskog namještaja i to u najčešćoj furniranoj izvedbi. Drvo trešnje se može dobro kombinirati kako sa svijetlim tako i sa tamnijim vrstama drveta i drugim materijalima, primjerice sa staklom. Pod djelovanjem svjetlosti poprima svijetlo zlatno-smeđe tonove sve do crvenkasto smeđih nijansi.
DUPLEKS TAPETE (TISKANE TAPETE)Tapete koje se tiskaju po visokim tlakom između negativnog i pozitivnog valjka, reljef-tehnikom. Za kvalitetni tisak se kaširaju dva sloja papira. Taj stabilni dupleks tisak ostaje optički nepromijenjen stručnim tapeciranjem.
DŽEPIĆASTA JEZGRA (TFK) ima brojne prednosti u odnosu na ostale žičane jezgre, a najvažnija je karakteristika odlično podupiranje tijela. Svaka opruga u ovoj jezgri ušivena je u poseban džep od netkanog tekstila pa se zbog toga pod pritiskom ugibaju nezavisno jedna od druge. To znači da se pod težinom tijela jezgra formira tako da točno prati liniju tijela, a posebno je to važno za kralježnicu pa ona kod spavanja zadržava svoj prirodni oblik. Uslijed toga muskulatura se potpuno opusti pa spavamo mnogo mirnije i uz manje okretanja. Ova velika prednost džepićaste jezgre još je bolje istaknuta kad je jezgra višezonska.
EKO - KOŽAUmjetna koža. Tkanina koja izgledom podsjeća na pravu kožu ali to nije.
EMAJLStaklena masa koja se tali na metalnu podlogu (primjerice kod umivaonika i sudopera)
EPINGLEpingl je tkanina za presvlačenje namještaja s fino naboranom površinom. Petljice tkane slično kao lančići, koji nisu odrezani daje ovoj tkanini svojstvo velike izdržljivosti.
EPOXY (EPOKSI)su termostabilni polimeri dobiveni kopolimerizacijom epoksida s fenolima. Epoksi smole su žilave, otporne na korozivne kemikalije i imaju dobra dielektrična svojstva. Zbog dobre adhezivnosti upotrebljavaju se u proizvodnji ljepila i lakova. Obično dolaze kao dvokomponentne smjese koje očvrsnu kad se pomiješaju. Koriste se kao lijevani podovi za veće i manje površine.
FLIZELIN ILI PREĐA Spajanjem nastala vlakna u zapletenom rasporedu, uglavnom od mikro vlakana, najčešće se koristi kao materijal za presvlačenje.
FRISETkanina za presvlačenje s razrezanim ili nerazrezanim petljicama.
FURNIR je tanki sloj drveta kojima se može oblagati određeni komad namještaja. Kao sirovina za proizvodnju furnira upotrebljavaju se danas samo probrana stabla drveta od kojih onda stručnjaci suvremenim tehnološkim koracima izrađuju finalan proizvod - furnir. Površinu je furnira moguće čistiti mekanom krpom od kože i takvim održavanjem moguće je namještaju podariti dugi vijek trajanja.
FUTONFuton je vrsta japanskog madraca za spavanje; najčešće se izrađuje od prirodnih materijala, postavlja se na podlogu od daščica ili u specijalno postolje za futon.
GOBELINMaterijal za presvlačenje, sastoji se uglavnom od pamučnih i viskoznih vlakana; koristi se prije svega za stolice i fotelje- tipično žakard tkanje
GRANITGranit je kamen koji se sastoji od mješavine kvarca, glinenca i tinjca, ima visoku postojanost na habanje i postojan je. Može se dobiti u najrazličitijim bojama i vremenom je postao vrlo omiljen materijal za izradu površina, naročiti kuhinjskih, radnih ploha.
HARMONIKA VRATA Harmonika zidovi i vrata služe za varijabilno razdvajanje prostora bez vodilice na tlu i bez kontinuirane podne obloge, samo s gornjom vodilicom i četkastim brtvljenjem. Mogu se dobiti u dvokrilnoj izvedbi, s povećanom akustičnom zaštitom i sa zatezanjem od umjetne kože ili tekstila.
HIGHBOARDOrmar visine otprilike 110 do 130 cm, koji se može sastaviti od elemenata iz programa zidnih ormara.
HRASTHrast je drvo velike čvrstoće, može se naći u gotovo svim vremenskim zonama globusa i to u velikom broju. Hrast može imati promjer stabla i preko jednog metra te može dostići starost i preko 800 godina, što ga čini simbolom stabilnosti i istrajnosti. Teško, čvrsto drvo hrasta može se obrađivati kako masivno tako i furnirano.
IMITACIJA MRAMORA Ekološki prihvatljiv reciklirani proizvod: visokokvalitetna imitacija mramora sastoji se od 85 % mramornog granulata i kamenog brašna (umjetni mramor)
IVERALje materijal koji se dobiva prešanjem drvnog iverja i veziva u ploče koje se naknadno oblažu folijama različitih dekora. 19 milimetarski iverali koriste se za korpuse elemenata te za fronte. Za veća opterećenja koriste se iverali od 25 ili 38 mm. Za radne ploče koriste se iverica debljine 38 ili 60 mm. Koristi se za izrada korpusa i prednjica za namještaja, te opremanje interijera. Karakteristike: - jednostavno održavanje - otpornost na mehaničke, kemijske i toplinske utjecaje - postojanost boje - neškodljivost u dodiru s hranom
IVERICAMješoviti proizvod drveta, sastoji se od iverice drveta, koje se pomoću sintetskog ljepila međusobno prešaju u ploče.
JACQUARDdekorativno tkanje načinjeno na mehaničkom jacquard-razboju izumljenom 1801. godine pomoću kojega je pojednostavnjen proces proizvodnje tekstila bogatih tekstura i složenih uzoraka poput brokata ili damaska.
JAČINA SVJETLOSTI Jačina svjetlosti je mjera zračenja svjetlosti jedne svjetiljke u određenom smjeru i označava se u jedinici mjera cd (candela). Iz raspodjele jačine svjetlosti vidljivo je radi li se o dubokozračećoj, širokozračećoj, simetrično zračećoj ili asimetrično zračećoj svjetiljki. Raspodjela jačine svjetlosti je važna podloga za planiranje unutarnjeg i vanjskog osvjetljenja.
JASENJasen je rasprostranjen po cijeloj Europi. Čvrsto, ali i elastično, svijetlo drvo, s lagano sjajnom površinom također zahtijeva specijalnu obradu. U području stanovanja se jasen može koristiti fleksibilno, jer se može bajcati u najrazličitijim tonovima boja.
JAVORJavor je svijetle boje i decentan. Stoljećima se koristi za izradu klavira i gusli. Dugotrajnim sušenjem dobiva izuzetnu čvrstoću i postojanost na habanje. Javor se često koristi kao furnir i u kombinaciji s tamnijim vrstama drveta, primjerice s orahom.
JEDNORUČNE MIJEŠALICE Miješalice za kade, tuševe, umivaonike ili bide, koje jednim pokretom omogućuju brzo i točno podešavanje količine i temperature vode. Limiter protoka ili integrirana armatura za uštedu vode mogu ograničiti potrošnju vode na određenu količinu. Beskontaktno upravljane armature nude uporabi vodu čim se korisnik nalazi u području djelovanja senzora. Higijenski, štedi energiju i primjereno invalidnim osobama.
JOHAJoha je u cijeloj srednjoj Europi, tako i u mnogim dijelovima Amerike kod kuće. Plemenito, toplo prirodno drvo zahtijeva specijalnu zahtjevnu tehniku obrade dok ne zasja kao komad namještaja u Vašem domu, u svoj svojoj ljepoti.
JURA MRAMOR jura mramor je prirodni kamen koji sadrži vapno, izuzetno postojan na habanje, pogodan za oblaganje velikih površina, najčešće se koristi kao podna obloga.
JUTAKod jute se radi o bast-vlaknima, zbog svoje čvrstoće i stabilnosti su naročito pogodni za izradu grubih, čvrstih i postojanih konaca i prediva. Platno od jute se zbog svoje postojanosti i čvrstoće koristi kao nosivi materijal za tepihe. Čak i kod linoleuma je juta donji, nosivi materijal.
KOLONIJALNI STIL Kolonijalni stil spaja materijale iz ranijih kolonija s europskim, naročito engleskim utjecajima. Često se mogu vidjeti kombinacije namještaja od ratana iz kolonijalnog doba s drvenim tamnim namještajem od mahagonija ili drvo lakirano tamnijim nijansama boja, kao posljedica britanskog utjecaja.
KOMODANiski dio namještaja u formi sanduka, obično s ladicama.
KONZOLANiski namještaj u obliku sanduka s ladicama, nešto uži od komode. Ovaj naziv također može značiti podkonstrukciju za police u obliku 'L' profila.
KORPUS Kućište, tijelo ili skelet ormara: dijelovi nosive konstrukcije.
KOŽAAko tražite materijal koji je čvrst, izdržljiv i dugotrajan, ne trebati gledati ništa drugo osim kože. Od svih dostupnih materijala za namještaj, kožu je najteže probosti, potrgati, zapaliti ili rastopiti. Koža će se prilagoditi i uvjetima okoline.  Ali danas i kod ove vrste tapeciranog namještaja postoji veliki broj kategorija kože. Postoji naravno razlika i u tome dali je u pitanju goveđa, janjeća ili svinjska koža, što ne predstavlja problem, jer u svakom slučaju, pri kupovini kožnog namještaja dobijemo ono što tražimo. Pri kupovini kožnog namještaja obratite pažnju i potrudite se natjerati trgovca da vam prizna da li je cijela garnitura urađena od kože ili kombinacije prave i eko kože. Prednost kožnog namještaja je u tome što se vrlo jednostavno i lako održava. Kožni namještaj istrljajte krpom namočenom u pivo, pa ulaštite suhom krpom. Dok ćete namještaj od umjetne kože oprati tako da u toplu vodu stavite šampona za kosu i perete mekom spužvicom dijelove na kojima su mrlje.
KRISTALNO STAKLO dobivamo tako da kalcijev oksid djelomično zamijenimo olovnim(II) oksidom (PbO). Kristalno staklo se koristi za izradu leća, kristalnih čaša, vaza i dr.
KUTIJASTI NAMJEŠTAJ Zbirni pojam za namještaj koji u prvoj liniji služi za odlaganje predmeta, a čine ga ladice i police. Tu se primjerice najčešće radi o ormarima, komodama i ukrasnim sanducima.
LANse dobiva iz istoimene biljke, ima vlakna koja su znatno postojanija na pucanje od pamuka. Također apsorbira manje vlage nego pamuk, a istovremeno je brzo i predaje. Lan je higijenski, njegova površina djeluje odbijajuće na bakterije. Taj materijal se često koristi za madrace, zavjese i za stolnjake.
LATEX (LATEKS)Prirodna guma, sok drveta kaučuka, koristi se u proizvodnji namještaja kao poliretanska guma.
LATEX JEZGRAU svojoj najčišćoj formi latex je mliječna bijela tekućina koja poteče iz drveta zrelog kaučuka kad ga se zareže. Kako bi se postigla optimalna svojstva za upotrebu u madracima nužno je prirodnom latexu dodati sintetički jer na taj način dobije se mnogo veća udobnost i dugotrajnost. Kad se kaže da je madrac od 100 % latexa, to je točno jer je on u potpunosti napravljen od čestica gume, bez obzira da li je dobiven ravno iz drva kaučuka ili ga je napravio čovjek u laboratoriju kopiranjem prirodnog postupka. Moguće je napraviti i 100 % prirodan latex, ali mu svojstva više nisu tako dobra kao kod mješavine. Madraci od latexa spadaju u skuplje tipove madraca radi mnogo viših troškova izrade od bilo koje druge vrste spužve, ali zato ima brojne prednosti u odnosu na njih, a posebno mnogo veću dugotrajnost. Osnovne prednosti latexa za primjenu u madracima su: -Ortopedsko podupiranje tijela tj. prilagođavanje tijelu - latex je prirodno prilagodljiv materijal pa osigurava optimalnu ortopedsku potporu tijelu u svim položajima tijekom spavanja. -Ravnomjerni raspored pritiska - zbog prednosti latexa da se odlično prilagođava tijelu, ublažavaju se točke visokog pritiska (područje ramena, bokova i koljena) i tako uvelike smanjuje okretanje i trzanje tijela tijekom spavanja tj. mnogo se mirnije spava. -Velika fleksibilnost - zbog svoje izuzetne prilagodljivosti, madraci od latexa su izvrsni za korištenje na elastičnim podlogama s motorom koje se mogu pomicati iz ležećeg u sjedeći položaj u nekoliko zglobova. Baš radi toga jer je proizveden na bazi gume, latex ima mnogo veću elastičnost i trajnost od ostalih spužvi. Guma ima karakteristiku da se može rastegnuti, ali i brzo vratiti u prvobitni oblik. -Anti-alergijski materijal - testiranja su pokazala da je latex tri puta otporniji na grinje od ostalih materijala, a razne vrste bakterija ne mogu uopće preživjeti u latexu. -Prozračnost - budući da je ovaj materijal izuzetno prozračan i odlično provodi vlagu, ima takve karakteristike da nas istovremeno grije zimi, ali i hladi ljeti. -Dugotrajnost - iako se smatra vrstom spužve, latex je izrađen od kaučuka tj. vrste gume, a ne na bazi poliuretana tj. plastike pa je mnogo dugotrajniji. -Ekološki materijal - pri izradi latexa ne koriste se nikakve štetne kemikalije.
LAZURATransparentno tretiranje površina lazurnim bojama koje sadrže pigmente boja. To drvetu daje lagano toniranje bojama. Lazurne boje za razliku od pokrivnih boja ostavljaju vidljivom strukturu drveta i godove.
LICHTBORDPodna rasvjeta
LINONLinon je izbijeljena tkanina finog tkanja od lana ili pamuka. Za visokovrijednu linon kvalitetu je tipična glatka, gusta površina s optičkim izgledom sličnim lanu.
MACRAMEpredstavlja način dekorativnog pletenja niti nastao u Arabiji. Tijekom 19.st ovim su se načinom izrađivale bordure s resicama na dekorima namještaja, a 60-tih godina multikulturalni utjecaji i populariziranje folklornog stila prenijelo je ovu tehniku na odjevne predmete.
MAKO SATEN Mako saten je iznimno fino tkanje koje se dobiva iz mako pamuka. Specijalnim postupkom oplemenjivanja povećava se sjaj tkanine, te se povećava postojanost na habanje. Mako saten je ugodan za kožu, lako se održava te se pretežno koristi za proizvodnju posteljnog rublja i stolnjaka.
MANSARDAProstor potkrovlja s kosim krovom.
MASIVNO DRVO Prema normi se namještaj označava pojmom "masivni" kada su svi elementi namještaja (osim stražnjih zidova, dna ladica i okova) proizvedeni od navedene vrste drveta te nisu furnirani (usporedi s lijepljenim drvenim pločama).
MDF (MEDIJAPAN) slično kao i iverica, dolazi u više različitih debljina, ali kako se najčešće koristi kao fronta kuhinjskim elementima ili drugim elementima namještaja po mjeri onda se najčešće javlja u debljini 18mm, odnosno 19mm. Medijapan se dobiva prešanjem sitne drvne prašine i iverja zajedno sa ljepilom. Kako je prašina jako sitna onda se i taj materijal može obrađivati brušenjem. Zbog toga površina fronte ne mora biti ravna već se mogu izvesti utori i žljebovi, a rub fronte može biti zaobljen. Na kraju se obrađena ploča lakira u više slojeva i po potrebi polira ukoliko se želi dobiti visoki sjaj. Lakiranje se obavlja kao zasebna faza izrade elementa pa se zbog toga može odabrati bilo koja proizvoljna boja. Osim za namještaj, od MDF-a se mogu napraviti i kutne letvice za parket.
MEKANE VRSTE DRVETA Vrste drveta relativno osjetljive na udarce i ogrebotine kao što su bor, smreka, ariš i jela.
MEMORIJSKA PJENAje visokotehnološki materijal, kojeg je NASA razvila za svoje astronaute, koja bi ih zaštitila pri uzlijetanju. Za razliku od obične pjene, ćelije viskoelastične pjene prilagođavaju se svakom pritisku. Kad nestane pritisak, pjena se polagano vraća u svoje prvotno stanje. To lagano vraćanje daje joj terapijsko svojstvo, fleksibilnost, te brzu prilagodbu vašem tijelu. Memorijska pjena je toplinski senzibilna - čvršća je kod nižih temperatura, a kod viših temperatura je mekanija (više elastična). To nam daje osjećaj bestežinskog stanja - jednom kad legnemo na nju, pjena se prilagodi našoj temperaturi.
MERBAUPodrijetlom iz Azije (Filipini, Indonezija), tamna je, egzotična drvna vrsta sa prirodnim varijacijama u svojoj toploj crvenoj boji. Merbau daje tvrdoću i otpornost parketu, sa svojom smirenom i uvijek elegantnom strukturom. Merbau je egzotično drvo koje raste u tropskim uvjetima i prirodno u sebi sadrži tragove minerala, žute do skoro bijele boje. Izuzetno je tvrda i izdržljiva drvna vrsta. Merbau parket kao podno rješenje dominira u svakom elegantnom ambijentu.
MIKROFASER VLAKNA Mikrofaser vlakna se sastoje od ekstremno finih kemijskih vlakana, iz kojih se izrađuju fino tkani materijali. Materijal posjeduje sitne pore koje propuštaju vodenu paru, a veće kapljice vode odbija. Mikrofaser predstavlja alternativu koži, koja se mnogo bolje održava.
MIKROVLAKNAOdlikuje se vrlo tankim tkanjem, uglavnom sintetičkim, koje joj daje sjaj sličan svili, mekoću na dodir, a 'diše' i otporno je na vlagu. Mikrovlakna su postala vrlo popularna zbog svoje velike otpornosti na mrlje i habanje te zbog vrlo lakog održavanja.
MOHERMoher ima dugu tradiciju. Još prije 5000 godina se visokovrijedno prirodno vlakno dobivalo iz krzna angora ovaca. Moher je iznimno postojan na habanje, normalno diše te je antistatičan. Vrlo je pogodan za presvlačenje, odbija prašinu i lako se održava.
MRAMORKristalni vapnenac izmijenjene strukture. Mramor je mekan, nije postojan na djelovanje kiselina, zato se površina često mora zaštiti mat ili sjajnim lakom.
NAGIB ZA SJEDENJENagib površine za sjedenje prema natrag: nagib sjedenja zajedno s dubinom utonuća određuje ugodu sjedenja.
NAJLONGeneralno, pojam kojim se označavaju sintetičke tkanine. Sintetički poliamid izumio je američki kemičar W.H. Carothers 1937. godine. Nakon drugog svjetskog rata nylon je ušao u svakodnevnu upotrebu i u europskim zemljama.
NAMJEŠTAJ OD PRUĆAKomadi namještaja ispleteni od bambusa, vrbe ili trske, koriste se obično u zimskim vrtovima i na terasama.
OKRETNI PANELZidni panel koji se može okretati. Idealno je rješenje za zidove i kutove. Prostorno nije velik, a opet pruža dodatni prostor poput ormara, pa je zanimljiva i posve nova alternativa za uređenje prostora. Na prednjoj strani panela elementi poput brodske ograde pružaju mnogo mjesta za sve potrepštine koje moraju biti na dohvat ruke.
ORAHZbog enormne obrade drveta oraha u razdoblju od 1660 do 1760 se to razdoblje i nazvalo u Engleskoj "Epoha oraha". Već prema porijeklu drvo oraha pokazuje razlike u boji od smeđe sive do ljubičasto smeđe. Zbog svoje glatke, svilenkaste površine se drvo oraha uglavnom prerađuje u furnire i dekorativne ploče.
OTOK ZA KUHANJE Otok za kuhanje predstavlja samostojeće kuhinjske blokove raspoređene u sredini kuhinje. Iznad otoka za kuhanje postavljena je napa. U specijaliziranim trgovina se mogu kupiti kvadratne, kružne i pravokutne forme. Pretpostavka za realiziranje otoka za kuhanje jeste odgovarajuća veličina kuhinje.
OTOMANLežajna sofa s asimetričnim, često nepotpunim naslonjačima za ruke
PALISANDERnazvan još i "Istočno indijsko ružino drvo" dolazi iz Južne Azije, Indije, Sri Lanke i Indonezije. Izvanredno čvrsto drvo koje se koristi za furnire od pravog drveta ili kao puno drvo za proizvodnju namještaja.
PAMUKOvo se prirodno vlakno upotrebljava u mnogim materijalima, a miješa se i sa sintetičkim vlaknima. Pamuk i mješavine s pamukom dolaze na tržište u velikom broju proizvoda kao što su npr. krep, činc i čvrsti pamučni materijal ili materijali s utkanim uzorkom. Pamuk je pogodan za tiskane uzorke, lako se prerađuje i pere iako se nakon pranja može skupiti, a na jakom sunčevom svijetlu često izblijedi.
PANELOvaj naziv upućuje na dugački, pločasti komad drveta, najčešće zidnu oblogu od drveta. Panel zavjese su one od krućeg, ravnog materijala koji ravno pada do poda i miče se lijevo i desno putem vodilica.
PANELINI ZID Zid sastavljen od pojedinačnih panela (elementi panela) - obloga zida.
PARAPANParapan je trgovački naziv za visoko kvalitetni čvrsti akrilni materijal visokog sjaja. 
PARAVANNaziva se još i zavjesa za krevet/baldahin, razdjelnik prostora ili španjolski zid. Sastoji se iz više pravokutnih polja od tekstila ili kože, koji su opet pantama povezani međusobno.
PARSOL STAKLO Staklo u različitim tonovima boja.
PASPELAustrijski naziv za borduru ili našivenu traku
PATCHWORKMeđusobno spajanje malenih dijelova različitih tkanina kojim se dobiva šareni uzorak, poznato još iz drevnih vremena, nastalo kao rezultat neimaštine i skromnih sredstava tadašnjih kućanstava. 60-tih godina, kaputi, hlače i haljine izrađene od tkanine nastale spajanjem kvadrata, krugova i šesterokuta postaju vrlo pomodne.
PEskraćenica za polietilen koji se dobiva polimerizacijom etena pri određenim uvjetima, a služi za izradu plastičnih folija, vrećica, posuđa, igračaka, boca, cijevi itd.
PJENASTI MATERIJALSintetički materijali kao primjerice poliuretan ili polieter,ali i lateks (prirodna guma) pjene se prema određenim težinama te se koriste uglavnom za presvlačenje namještaja.
PLIŠOznaka za samt s dlačicama
PLOČE OD ČVRSTIH VLAKANA Miješani proizvod od drveta koji se sastoji od raspadnutih vlakana drveta, koja se uz dodavanje ljepila prešaju u ploče pod visokim tlakom.
POLIAKRILsintetičko vlakno koje se zbog svojih karakteristika upotrebljava u izradi odjeće i raznih presvlaka za namještaj.
POLIAMIDKemijsko vlakno, koje se dobiva iz sintetski proizvedenih polimera. Vlakna se postupkom ekstruzije proizvode iz polimernih osnovnih materijala. Isporučuje se kao granulat koji se zagrijavanjem tali, te se preša kroz guste mlaznice (slične kao glava tuša). Naknadnim izduživanjem se postiže visoka vlačna čvrstoća.
POLIESTERČesto se koristi u izradi nosivih predmeta upravo zbog svoje izdržljivosti i otpornosti. Radi se o vlaknu koje je jako i može izdržati intenzivne i ponavljajuće pokrete. Zbog svoje hidrofobne (odbija vodu) karakteristike idealan je materijal za izradu odjela i jakni koje će biti korištene u okolini koja je mokra ili vlažna.
PORCULANBijeli, kompaktni i prozirni materijal za izradu suđa, otporan na pranje u stroju za pranje posuđa.
PPPolipropilen je makromolekularni produkt koji se dobije polimerizacijom etena. Dolazi u obliku bijelog praška ili granula i predstavlja tvrdi termoplastični polimer. Polipropilen ima višu temperaturu topljenja od polietilena, ali je manje otporan na niske temperature.
PU JEZGRA Poliuretanska pjena - spužva, elastični materijal sačinjen od velikog broja ćelija, otvorene strukture, porozan, kroz koji slobodno struji zrak i para što utječe na dobru prozračnost madraca. Karakteristike poliuretanske pjene su: različitost volumnih gustoća, za jezgre od 25-35 kg/m3, za prošivanje 19 kg/m3, različitih tvrdoća, odlične elastičnosti, otporne na kemikalije, insekte, starenje, higijenske, bez prašine, u pravilu lagane, odlično prilagodljive obliku ljudskog tijela, antialergijska. Kako se poliuretenska pjena u jezgri ponaša kao da je sačinjena od velikog broja sitnih opruga, pa tijelo, a time i kralježnica ostaje u pravilnom položaju. Upravo zbog te karakteristike ovu vrstu madraca rado koriste i svi oni koji imaju tegobe sa kralježnicom. Karakteristika poliuretanske jezgre je da ne skuplja prašinu, olakšava spavanje osobama sa alergijskim smetnjama uzrokovanih prašinom. U grupu madraca posebne namjene u pravilu se svrstavaju madraci koji se koriste radi smanjenja zdravstvenih tegoba kod spavanja, bilo da se radi o tegobama kralježnice (Ortofleks), tegoba koje se javljaju kod dugotrajnog ležanja u krevetu (Antidekubitus), odnosno madraci prilagođeni bolničkim krevetima u vidu dvodijelnih ili višedijelnih madraca.
PVCVrsta plastike
RADNA PLOČA Glavna radna ploča u kuhinji, izrađena je uglavnom od prešane iverice, ali i od masivnog drveta, od mramora ili granita.
RANFORCEVrsta posebnog tkanja pamuka
RATANDrvo tropske biljke penjačice iz porodice palmi (latinski botanički naziva "Calamus rotan"). Ratan ima dugačka vlakna, krt je, lagan i elastičan. Kada se zagrijava lako se može savijati.
REBRASTE ROLETEPosebna varijanta roleta, kod kojih je materijal roleta rebrast u horizontalnom smjeru.
REGALPolica od dasaka za knjige i sl.
REKAMIERSofa s jednostrano visoko postavljenim naslonom za leđa i ruke.
REZANO DRVO Letvice, daske, fosne, rubne letvice, grede i sl. koje se dobivaju rezanjem debla drveta paralelno prema jezgri drveta.
ROLOFrancuski naziv "Rouleau" označava zavjesu koja se može podizati, a služi kao zaštita od sunca i pogleda. Rolo se izrađuje od najrazličitijih materijala, najčešće od plastike ili metala.
RUSTIKALNI/SELJAČKI NAMJEŠTAJ "Seljački namještaj" je rasprostranjeni pojam za rustikalni namještaj iz razdoblja predindustrijalizacije. Danas se namjenski namještaj od prirodnog drveta također naziva "seljačkim namještajem". Za stolnjake i abažure svjetiljki se obično uz takav namještaj koriste materijali živih boja, s kariranim ili cvjetnim uzorcima. Usporediti se može s takozvanim ladanjskim stilom.
SEKRETERZbirni pojam za namještaj za pisanje, podrijetlom iz Francuske.
SET STOLIĆA Mali stolići (obično tri komada), koji se slažu jedan u drugi.
SILENT COMFORT Zahvaljujući Nolteovoj tehnologiji Silent Comfort sve možete elegantno zatvarati. Također se i vrata i izvlačivi dijelovi po želji mogu opremiti ovom novom tehnikom prigušivanja zvukova.
SMREKASmreka je domaća vrsta drveta, raste do visine od 70 metara i prosječno ima najveći rast. Smreka može doživjeti starost i do 700 godina. Smreka zahtijeva brižljive i vremenski vrlo intenzivne faze proizvodnje, a omiljena je u proizvodnji namještaja od masivnog drveta.
SOFA ZA SPAVANJESofa koja se malim postupkom pregradnje pretvara u krevet (usporedi s funkcionalnom sofom).
SOFE NA IZVLAČENJE Funkcionalni komad namještaja za jednu ili dvije osobe, s ugrađenim okovom za izvlačenje kreveta ili sa naslonima za ruke, koji se na obje strane mogu preklapati u cilju formiranja površine za ležanje, sa sandukom za odlaganje posteljine.
STAKLOje uglavnom amorfni silicijev dioksid. Zbog svojih karakteristika da je relativno čvrsto, inertno, prozirno i biološki neaktivno, ima vrlo široku upotrebu u današnjem vremenu. U području uređenja interijera staklo zauzima najčešće mjesto na vitrinama. Staklo se jednostavno i održava.
STILSKI NAMJEŠTAJPrema DIN normama je to namještaj, prema čijim se oblicima i ornamentima može prepoznati jasno stil epohe kojoj pripada.
STOL NA RAZVLAČENJEStol koji se razvlačenjem ili umecima može proširiti.
STOLAC ZA LJULJANJEStolica koja je postavljena na dva svijena valjka, koji omogućuju ljuljanje naprijed i natrag. Ranije je bilo uvriježeno mišljenje da je stolica za ljuljanje namijenjena samo starijoj populaciji- vremenom međutim i mladi sve otkrivaju stolicu za ljuljanje kao dekorativni predmet, ali i kao ugodno relaksirajuću mogućnost za sjedenje.
SVILAje raskošna, meka, podatna i lako se boji. Čista svila je jako skupa. Postoje i umjetne svile od 100%-tne sintetike koje izgledaju gotovo kao prava svila i znatno su jeftinije.
SVJETILJKE KOJE SE UGRAĐUJU U POD (TLO)Svjetiljke koje se ugrađuju u tlo / pod te tako usmjeravaju svjetlosne zrake prema gore. Nude se sa simetričnom, asimetričnom, širokozračećom ili uskozračećom raspodjelom svjetlosti. Za akcentno osvjetljavanje objekata služe usko zračeće, rotacijski simetrične svjetlosne kugle. Za vanjsko područje su podne svjetiljke konstruirane tako da budu posebno otporne, jer se preko njih mora moći voziti, a moraju biti i vodootporne.
ŠKRILJEVACStijenje izlomljeno u tanke, ravne ploče
ŠTEPANE DEKE Tradicionalni prekrivač za krevete, s punjenjem u obliku balončića. Štepovi sprečavaju pomicanje materijala za punjenje. U najrazličitije oblike štepa spadaju karo te kasetno štepanje.
TAPETE S PRIRODNIM MATERIJALOM (S UZORKOM TRAVE) Tapete s prirodnim materijalima (tapete s uzorkom trave) predstavljaju tapete koje se sastoje dijelom od obojanih papirnih nosača s ukaširanim prirodnim materijalima kao npr. trava, pluto, lišće, pijesak, drveni furniri. i sl.
TAPETE, ZIDNE OBLOGE, ZIDNI OMOTAČI Njima se mogu uređivati unutarnje zidne površine, a tu se ubrajaju tapete, zidne obloge, zidni omotači za naknadnu obradu. Izbor tapeta je veliki: - papirne tapete - tekstilne tapete - tiskane tapete - profilne tapete - plastične tapete - metalne tapete - tapete od prirodnog kamena - velur tapete -oslikane tapete Kvalitetne tapete nose posebnu oznaku npr. vodonepropusne, postojane na pranje, visoko vodonepropusne, postojane na čišćenje, visoko postojane na čišćenje. Potrebe za određenom količinom tapeta se daju lako izračunati. Zidne obloge spadaju kao i tapete u gotove zidne obloge. Zidne obloge za naknadno tretiranje se u pravilu mogu premazivati. Materijali za podlogu služe kao podloga za gotove zidne obloge ili tekstilne omotače.
TEHNORATANTehnoratan pletivo izgledom je slično izvornom ratanu, međutim otporniji je na UV zračenje i druge atmosferske utjecaje. Tehnoratan proizvodi se u više boja.
TEKSTILNE TAPETE (TAPETE OD PAMUČNIH MATERIJALA) Tekstilne tapete (tapete od pamučnih materijala) Proizvode se kaširanjem tkanina od vune, jute, pamuka, svile, lana ili umjetnih vlakana na papirnu podlogu različite debljine. Već prema vrsti i gustoći tekstilnog sloja se podloga ili gornja površina mogu dodatno tiskati. Tekstilne tapete se još označavaju i kao tekstilne zidne obloge.
TEKSTILNE ZIDNE OBLOGEPrema europskoj normi EN 235 su tekstilne zidne oplate definirane kao gotove zidne obloge, čija se prednja strana sastoji od tekstilnih materijala.   
TEPIHTekstilna podna obloga koja se koristi u stambenim prostorima najprije zbog topline za noge, ali i zbog ugodne atmosfere stanovanja. Usisavaju se uvijek u smjeru vlakana, mrlje treba odmah eliminirati. Tekućina za mrlje se najprije posuši kuhinjskim ubrusom, a zatim se koristi topla voda i sredstvo za čišćenje tepiha. Obično se tepih čisti od rubova prema sredini. Blago trljati površinu, ne ribati. Proces sušenja ne treba ubrzavati primjerice fenom ili grijalicom. Kod čišćenja pjenom svakako obratiti pozornost na upute za uporabu na pakiranju.
TERAKOTAPretežito crvenkasti glineni materijal, vrlo porozan, vodopropusan, nije postojan na zimske uvjete.
TIKOVINAje veliko stablo koje raste u Južnoj Aziji, točnije Indoneziji. Ovo drvo poznato je po svojoj trajnosti, umjerenoj težini i lakoći obrade. Teak se ubraja u egzotične vrste drveta. Teak drvo je svijetložute do tamnosmeđe boje s crnim isprepletenim žilama. Teka drvo je postojano na djelovanje atmosferilija te zbog svojih uljnih sastojaka može ostati i neobrađeno. Naime, stvara se srebrno siva patina. Teak drvo se najčešće koristi za proizvodnju vrtnog namještaja, te vanjskih podnih obloga.
TRAVERZALetvica koja spaja dva paralelno postavljena dijela.
UGRADBENE KUHINJEKuhinje koje se sastoje od ugradbenih elemenata jedinstvene optike. Uz pomoć ugradbenih elemenata može se iskoristiti kompletan postojeći prostor, tako da nema mrtvih kuteva i neiskorištenog prostora. Ugradbene kuhinje se danas nude na tržištu u najrazličitijim izvedbama i bojama površina.
UGRADBENI PROGRAMPredstavlja program namještaja konstruiran za kompaktnu ugradnju u jednoj prostoriji.
ULTRAPASje obloga od tvrde umjetne osnove, otporna na vodu i visoke temperature.
VELURŠtof / tkanje kod kojeg se četkanjem vlakana postiže mekana i glatka površina.
VELUR KOŽA Teleća, ovčja ili kozja koža čije lice predstavlja brušena glatka strana, slična samtu.
VELUR TAPETEVelur tapete su tapete od teškog papira kaširanog ljepilom, na koji se elektrostatičkim postupkom lijepe tekstilna vlakna. Tako nastaje tipična baršunasta površina s čestim klasičnim ili heraldičkim uzorcima.
VISKOZAViskoza je tkanina dobivena umjetnim putem, po svojim svojstvima je vrlo slična vlaknima pamuka.
VIŠEZONSKA JEZGRA Svako daljnje unapređivanje madraca uvijek se bazira na poboljšavanju kvalitete podupiranja tijela, znači jezgre, ili na povećanju udobnosti madraca tj. karakteristika obloga na jezgri. Princip izrade višezonskih jezgri za madrace nastao je upravo kao rezultat želje za još boljim podupiranjem tijela pri ležanju. Madraci s ovakvim jezgrama smatraju se danas visoko-kvalitetnim jer je s njima postignut viši nivo udobnosti. Višezonska jezgra bazirana je na tome da je tijelo podijeljeno na zone (glava, ramena, struk, bokovi, koljena) od kojih svaki dio tijela drugačije pritišće madrac pri ležanju. Na temelju toga je i napravljen sistem jezgre sa zonama koje su različite tvrdoće tj. rasporedom zona se prilagođavaju činjenici da ramena,bokovi i koljena jače pritisnu madrac nego npr. struk. Fleksibilnost višezonskih madraca je različita u svakoj od tih zona što jamči ergonomsko prilagođavanje tijelu, težina tijela se ravnomjerno rasporedi u svakom položaju tijekom ležanja, a kralježnica je odlično poduprta pa zadržava svoj prirodan položaj, a to je neophodno za zdrav odmor.
VITRINAZastakljeni ormar koji se koristi uglavnom za čuvanje posuđa i čaša. Vitrine se često koriste i kao izložbeni prostor za dekorativne predmete, jer su tako zaštićeni od prodora prašine.
VOILELagano tkanje male gustoće vlakana, od oštro uvrnute pređe spojene u platno,obično u obzir dolaze vuna, pamuk ili umjetna vlakna. Najčešće se koristi za izradu zavjesa.
VUNAje otporno prirodno vlakno koje se većinom primjenjuje za materijale, kao što su krep i kamgam. Preteška je za zastore, prikladnija je za pokućstvo. Vuna privlači prašinu, lako se prlja i jako se skuplja u pranju. Krzno ovce (kada govorimo o krznu živućih ovaca onda govorimo o runskoj vuni).
ZIDNE OBLOGE OD PLASTIKEPrema EU normi 235 se zidna obloga od plastike definira kao gotova zidna obloga, koja se kompletno sastoji od plastike. Njena prednja strana može biti tiskana ili tretirana na neki drugi način.
ZIDNI ORMARI Ormar sastavljen iz dijelova sistemskog programa (od zida do zida).
ŽALUZINEZaštita od sunca i svjetla, postavlja se na prozore i vrata, sastoji se od horizontalno postavljenih lamela koje se reguliraju kontinuirano. Žaluzine se obično podižu i spuštaju uz pomoć špage ili ručice.
soluna-kozmetika.comfreedomtek.orgquantum-energy.orgheartwarrior.net