Arhiva

Energetsko certificiranje i energetska obnova

Energetska učinkovitost znači koristiti manju količinu energije (energenata) za obavljanje funkcije rasvjete, grijanja ili hlađenja prostora, rada aparata, uređaja i sl.


VIŠE...

Legalizacija bespravno izgrađenih objekata

Saznajte informacije o temi o kojoj svi pričaju...


VIŠE...

DUGAČKA, VISOKA KUĆA ("Long tall house") arhitektonskog studija Spacespace (Japan)

Mnogo bi se od japanske arhitekture moglo naučiti o projektiranju relativno malih, a funkcionalnih prostora. Mnogi naši investitori ne bi niti pomislili krenuti graditi na uskim parcelama kakve su...


VIŠE...

Kako je beton postao zanimljiv?

Zamislite da na velikoj, poliranoj površini betona možete urezati crte nečijeg lica? Ili da 3m visok potporni zid u vrtu možete popuniti ogromnim crvenim ružama...


VIŠE...

10 najzanimljivijih trgovina

U ovo blagdansko doba povećane kupnje, donosimo vam neke od najzanimljivijih dućana u svijetu...


VIŠE...

Pinar de Perruquet

Španjolski arhitektonski studio "ARTEKS Arquitectura" osmislio je i realizirao vrlo neobičan projekt uređenja javnog prostora u malom mediteranskom mjestu...


VIŠE...

Trendovi u dizajnu za 2010/2011

Mix (miješanje) i Match (kombiniranje) je upravo ono što se dešava na polju dizajna! Pretvaranje nečega starog u nešto novo, kombiniranje boja i uzoraka.


VIŠE...

Daisuke Motogi Arhitecture

Predstavljamo vam dvije fotelje studija Daisuke Motogi Architecture koje spajaju razne funkcije, a ujedno su zabavne i ugodne...


VIŠE...

Mediacite - shopping na belgijski način

Uoči otvaranja najnovijeg zagrebačkog shopping centra na Laništu, donosimo vam projekt iste namjene iz Belgije...


VIŠE...

Paola Navone za Richard Ginori 1735

Paola Navone je izuzetak na talijanskoj dizajnerskoj sceni. U zadnjih 30 godina ona donosi svježinu u inače mušku dizajnersku elitu...


VIŠE...

Nove lampe od Diesela za Foscarini

Od ležernih do starinskih, od rock-a do pop-a, od avanturizma do emocije! Ovo je kolekcija potpuno novih lampi koje pričaju mnoge priče i izražavaju Diesel stil na ironične, kreativne načine...


VIŠE...

Otvoren venecijanski Biennale!

Otvorena 12. izložba arhitekture pod režijskom palicom Kazuyo Sejime nazvana je: "People meet in architecture" ("Ljudi se sastaju u arhitekturi").


VIŠE...

Klikni za prikaz cijele arhive...

Masdar City, grad u nastajanju koji je utemeljen na obnovljivoj energiji

Masdar City je grad u nastajanju, koji se temelji na 'čistoj' tehnologiji, a pokušat će biti jedno od najodrživijih urbanih mjesta pokretano obnovljivom energijom. Ovaj projekt već je u izgradnji, a planira se dovršiti za 8 godina i trebao bi koštati 22 milijarde dolara. Grad Masdar, lociran 17 km od centra Abu Dhabija planira udomiti tvrtke, znanstvenike, akademike iz čitavog svijeta, te tako stvoriti čvorište organizacija fokusiranih na obnovljivu energiju i 'čiste' tehnologije.

Masdar City, city of pure energy

Ovaj projekt je vođen od strane Energetske tvrtke iz Abu Dhabija (Abu Dhabi Future Energy Company - ADFEC), a projektiran od strane britanskog arhitektonskog ureda Foster&Partners.

Arhitekt tvrtke Foster&Partners, Norman Foster, pripovijeda kako je započeo projekt detaljnim proučavanjem arapskih naselja, uključujući i tvrđavu Aleppo u Siriji i jemenske stambene tornjeve napravljene od cigli od blata, koji datiraju iz 16. stoljeća.

"Poanta toga bila je da se vratimo u prošlost i shvatimo temelje toga kako se u prošlosti uspijevalo živjeti u regiji u kojoj se zrak zna zagrijati i do 65 stupnjeva Celzijevih." Jedan od zaključaka bio je da su se naselja često gradila na uzvisinama, ne samo zbog obrambenih razloga, već i da se iskoriste sve prednosti koje donose snažniji vjetrovi. Neki su gradili i visoke, šuplje "vjetrovne tornjeve" koji bi dovodili vjetar do ulica. A ulice su bile uske (i uvijek u smjeru istok-zapad u odnosu na sunce zbog hlada) radi ubrzavanja protoka zraka kroz grad.

Fosterov tim procijenio je da bi kombinacijom tih pristupa mogao ohladiti Masdar za gotovo 50 posto. Time bi se prepolovila količina električne energije potrebne za funkcioniranje grada. Zato je Masdar projektiran na 7m visokim temeljima, ispod kojih se nalazi mreža pješačkih ulica, te vozni park električnih automobila.

Od ukupne količine potrošene energije 90 posto će činiti solarna, a ostatak će se proizvoditi spaljivanjem otpada (što proizvodi mnogo manje ugljika nego kad se otpad skuplja na gomile).

Nakon iskustava s ogromnim urbanim konglomeracijama u koje su se pretvorili gradovi na zapadu, ovaj grad osmišljen je kao dovoljno malen da ga se prohoda pješice. A to je i jedini način kretanja kada izađete na ulicu.

Masdar City, city of pure energy

Ulice su uske i vjetrovite, a valovite fasade sačinjene od betonskih mrežastih struktura temelje se na velikim prozorskim zastorima uobičajenima u ovoj regiji. Rešetkaste strukture blokiraju izravan pristup sunčane svjetlosti i štite unutrašnjost od pogleda, dok krivulje omogućuju tek djelomičan pogled prema van tako da stanari nikad ne gledaju izravno u prozor zgrada koje se nalaze nasuprot njihove.

Masdar City, city of pure energy
Masdar City, city of pure energy

Na kraju svake četvrti nalazi se maleni javni trg, koji bi trebao služiti kao srce društva. Fosterov najradikalniji potez bio je način na koji je riješio najiritantniji izazov urbanističke arhitekture prošlog stoljeća: što napraviti s automobilima? U potpunosti je zatvorio Masdar za vozila s motorima na unutarnje izgaranje a zamjene, vojsku električnih automobila, zakopao je ispod grada. Korisnici ovih automobila birat će svoje odredište na LED zaslonu, te će ih automobil, kojemu ne treba vozač, lagano klizeći kroz poluosvijetljene tunele dovesti do odredišta.

Još dok je čitav projekt 2006.g. bio u najavi, kao 'prvi grad bez emisije ugljika', mnogi zapadnjaci su to odbacili kao trik. Sada je vidljivo da se sa idejom ipak ide prema zacrtanom cilju.

Ipak, čini se da će Masdar postati grad za privilegirane, iako njihovi tvorci tvrde kako se tu ne radi o društvenom isključivanju. Dok se na zapadu privilegirani kriju iza visokih ograda vlastitih malih rajeva, ovdje, na istoku napravljen je čitav grad po istom principu: samodostatno društvo izvan dosega običnih građana svijeta!

Masdar City, city of pure energy Masdar City, city of pure energy

Izvor

soluna-kozmetika.comfreedomtek.orgquantum-energy.orgheartwarrior.net