Arhiva

Energetsko certificiranje i energetska obnova

Energetska učinkovitost znači koristiti manju količinu energije (energenata) za obavljanje funkcije rasvjete, grijanja ili hlađenja prostora, rada aparata, uređaja i sl.


VIŠE...

Legalizacija bespravno izgrađenih objekata

Saznajte informacije o temi o kojoj svi pričaju...


VIŠE...

DUGAČKA, VISOKA KUĆA ("Long tall house") arhitektonskog studija Spacespace (Japan)

Mnogo bi se od japanske arhitekture moglo naučiti o projektiranju relativno malih, a funkcionalnih prostora. Mnogi naši investitori ne bi niti pomislili krenuti graditi na uskim parcelama kakve su...


VIŠE...

10 najzanimljivijih trgovina

U ovo blagdansko doba povećane kupnje, donosimo vam neke od najzanimljivijih dućana u svijetu...


VIŠE...

Pinar de Perruquet

Španjolski arhitektonski studio "ARTEKS Arquitectura" osmislio je i realizirao vrlo neobičan projekt uređenja javnog prostora u malom mediteranskom mjestu...


VIŠE...

Trendovi u dizajnu za 2010/2011

Mix (miješanje) i Match (kombiniranje) je upravo ono što se dešava na polju dizajna! Pretvaranje nečega starog u nešto novo, kombiniranje boja i uzoraka.


VIŠE...

Daisuke Motogi Arhitecture

Predstavljamo vam dvije fotelje studija Daisuke Motogi Architecture koje spajaju razne funkcije, a ujedno su zabavne i ugodne...


VIŠE...

Mediacite - shopping na belgijski način

Uoči otvaranja najnovijeg zagrebačkog shopping centra na Laništu, donosimo vam projekt iste namjene iz Belgije...


VIŠE...

Masdar City, grad obnovljive energije

Masdar City je grad u nastajanju, koji se temelji na `čistoj` tehnologiji, a pokušat će biti jedno od najodrživijih urbanih mjesta pokretano obnovljivom energijom...


VIŠE...

Paola Navone za Richard Ginori 1735

Paola Navone je izuzetak na talijanskoj dizajnerskoj sceni. U zadnjih 30 godina ona donosi svježinu u inače mušku dizajnersku elitu...


VIŠE...

Nove lampe od Diesela za Foscarini

Od ležernih do starinskih, od rock-a do pop-a, od avanturizma do emocije! Ovo je kolekcija potpuno novih lampi koje pričaju mnoge priče i izražavaju Diesel stil na ironične, kreativne načine...


VIŠE...

Otvoren venecijanski Biennale!

Otvorena 12. izložba arhitekture pod režijskom palicom Kazuyo Sejime nazvana je: "People meet in architecture" ("Ljudi se sastaju u arhitekturi").


VIŠE...

Klikni za prikaz cijele arhive...

Kako je beton postao zanimljiv?

Pri samom spominjanju riječi 'beton', prosječan čovjek pomislit će na sivu, ravnu, dosadnu plohu s kojom tek treba nešto napraviti; koju treba obložiti, ožbukati ili sl. ne bi li postala dovršena.

Razvojem tehnologije, ovakve predrasude se polako mijenjaju, pa tako i beton uz razne aditive, boje itd. postaje materijal pogodan i za završnu oblogu, zanimljiv i ugodan oku.

Beton i razvoj tehnologije

Zamislite da na velikoj, poliranoj površini betona možete urezati crte nečijeg lica? Ili da 3m visok potporni zid u vrtu možete popuniti ogromnim crvenim ružama.

Beton i razvoj tehnologije

Sve ovo, postalo je moguće zbog tehnološkog napretka, ali i umjetničkih poriva finske kompanije Graphic Concrete, a naročito njenog osnivača Samuli Namankea.

On je razvio metodu urezivanja ploča betona s kojom je granica mogućeg samo ljudska mašta. Njihove metode također uključuju razne 'zatezivače površine betona' što znači upotrebu specijalnog filma u tvornici prefabrikata, koji se printa na prije određena mjesta konvencijalnom print-metodom.

Uzorak se dobija kao razlika između tretiranog i ne tretiranog dijela površine betona. Ova metoda mogla bi se puno stručnije opisati, ali svodi se na to da djeluje slično kao razvijanje fotografija sa filma.

Beton i razvoj tehnologije Beton i razvoj tehnologije
Beton i razvoj tehnologije

Jedan od, također, zaljubljenika u beton i njegove mogućnosti je dizajner Daniel Ogassian, koji u svom studiju u Kaliforniji od betona izrađuje obloge fasade, betonske pločice koje se mogu koristiti i u interijerima i u eksterijerima, i sl.

Beton kod uređenja interijera - Penta Flora

Penta Flora

Beton, koji se smatra 'starim zanatom', polako se pomiče i zauzima svoje mjesto u svijetu digitalnog dizajna. Napredna tehnologija omogućuje ovom američkom dizajneru da dizajnira i izrađuje specijalno naručene proizvode po želji kupca, ali i da ima masovnu proizvodnju kao što su to doživjele ploče Optic 1, Japanski val i Penta Flora.

Optic 1 - napredna tehnologija i beton

Optic 1

Japanski val - napredna tehnologija i beton

Japanski val

Beskrajne mogućnosti osmišljanja površina betona ovog dizajnera daju tradicionalnoj metodi popločavanja pločicama jedan novi, suvremeni efekt.

A betonske ploče kojima mnogi pokrivaju svoje prilaze kućama, također su dobile novi, zanimljivi pristup. Obložite svoj ulaz sa ovim raznobojnim pločama uzbudljivih oblika i više se nikad nećete vratiti onim dosadnim pravokutnicima koji se pojavljuju u svakom drugom dvorištu na svijetu.

Flaster beton u različitim bojama i oblicima

Ove betonske ploče, koje mnogi popularno nazivaju 'flasterom', nova je linija prezentirana tijekom London Design Festivala 2010. od strane Ivanka Studija.

Bazirani u Budimpešti, ovaj studio, osnovan još 2003.g. osmislio je ove betonske pločice u 14 različitih boja, a rade ih za unutarnju i vanjsku primjenu. Sami ih također i proizvode u vlastitoj tvornici, od visoko kvalitetnog betona, u raznim veličinama i debljinama (ovisno o funkciji). Ukoliko vam niti jedna od boja ne odgovara, moguće je narudžbu napraviti i u boji po vlastitom izboru.

Flaster beton u različitim bojama i oblicima
Flaster beton u različitim bojama i oblicima

Pustite mašti na volju, i krenite se igrati BETONOM!!

soluna-kozmetika.comfreedomtek.orgquantum-energy.orgheartwarrior.net